U trendu

Austrija predsedava OEBS-ovim Forumom za bezbednosnu saradnju

BEČ – Austrija preuzima predsedavanje OEBS-ovim Forumom za bezbednosnu saradnju, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

„Poverenje se mora zarađivati iznova i iznova. Poverenje je neophodni uslov za stabilnost i održivu bezbednost u regionu OEBS-a. Stoga su nam potrebni dijalog, saradnja i transparentnost“, rekao je generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski-Tifental, otvarajući austrijsko predsedavanje Forumom OSCE-a za bezbednosnu saradnju (FSC) danas u Beču.

Launski-Tifental je govorio o sukobima i krizama širom regiona OEBS-a i podvukao kako oni „hitno zahtevaju rešavanje“ i poštovanje osnovnih principa i obaveza OEBS-a.

Opisujući negativne posledice sukoba, on je kazao da se zalažu da duh saradnje uvek treba da prevlada, bez maskiranja postojećih rizika.

Program će uključivati teme kao što su Okvir za kontrolu naoružanja, Žene, mir i sigurnosna agenda, vojne doktrine, malokalibarsko i lako naoružanje, konvencionalna municija.

Nazivajući FSC „timom od 57 igrača“ uz FSC trojku i osoblje OEBS-a, Launski-Tifental je ohrabrio države učesnice da daju „aktivan, konstruktivan doprinos spremnosti na kompromis“ tokom austrijskog predsedavanja FSC-om i istakao da je to jedini način na koji mogu zajedno da budu uspešni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.