U trendu

Austrija: Radikalizacija islamista porasla tokom pandemije

BEČ – Direktor nove Državne bezbednosti (DSN) Austrije Omar Haiđavi-Pirhner upozorio je na jačanje džihadističke scene.

On je, za radio „Oe1 „, rekao da su islamistički ekstremisti iskoristili vreme pandemije kako bi „konzumirali onlajn propagandu preko interneta“.

Istakao je da je radikalizacija zbog toga značajno porasla.

„Posledice toga sada, nakon pandemije, ili u međufazi pandemije, ponovo akutno osećamo u realnom životu“, rekao je Haiđavi-Pirhner.

Ukidanje ogranicenja slobode kretanja, islamistička scena ponovo je aktivno počela sa regrutovanjem i organizovanjem susreta izvan interneta.

Prema njegovim rečima, bezbednosne vlasti se nalaze pred novim izazovima.

Nakon smrti jednog od lidera Islamske države, ta organizacija pozvala je na osvetu, i uz to su mnogi džihadisti ocenili da je preuzimanje vlasti od strane talibana u Avganistanu neka vrsta pobede nad zapadom, objasnio je on.

Ukazao je da je to sve dovelo do buđenja tih struktura u Austriji.

Islamski ekstremizam, kaže, ponovo sve više predstavlja akutnu pretnju po Austriju.

Haiđavi-Pirhner naglašava da nema konkretnih planova za terorističke napade u Austriji, ali da je terorizam u celom svetu realna pretnja.

Podsetio je da su poslednji teroristički napadi, sa islamističko ekstremističkom pozadinom, u Evropi počinjeni od pojedinačnih lica, koji su pristalice Islamske države ili neke druge organizacije, ali koji sami donose odluke da li će i kako će izvršiti napad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar