U trendu

Austrija sa spisaka rizičnih zemalja skinula HR, SRB ostala

BEČ – Austrija je danas revidirala spisak zemalja koje je označila kao rizične za putovanja svojih građana i sa njega skinula pojedine regione u Hrvatskoj i Bugarskoj, dok je Srbija ostala na spisku rizičnih zemalja.

Na pitanje Tanjuga zašto to nije učinjeno i za Srbiju, koja ima povoljniju epidemiološku situaciju od mnogih zemalja Evrope, Tanjugu je iz Ministarstva spoljnih Austrije rečeno da se odluka donosi na više kriterijuma.

„Za Hrvatsku i Bugarsku od sutra važi delimično upozorenje za putovanje, to jest samo su pojedini regioni te dve zemlje izuzete. Procena bezbednosne situacije zemlje za putnike iz Austrije se zasniva na više faktora koji se svi uzimaju u obzir prilikom procene Kovid situacije“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Navedeno je da je Ministarstvu u ukupnoj proceni uvek najviši prioritet bezbednost državljana Austrije.

Ministarstvo je, u odgovoru Tanjugu, istaklo da u odlučujuće kriterijume, između ostalih, spadaju epidemiološki razvoj, odnosno broj novozaraženih po 100.000 stanovnika, broj testova po 100.000 stanovnika.

Takođe se uzima u obzir mogućnost ulaska u zemlju i mobilnosti, to jest da li postoje zabrane ulaska, letovi, policijski čas, i slično.

Dalji kriterijum su medicinske mere predostrožnosti, kao što su testiranja i odredba o karantinu, te i medicinsko snabdevanje, kao i kapaciteti bolnica.

U Beču ističu prate detaljno broj novozaraženih među povratnicima sa putovanja.

„Kovid situacija se za sve zemlje, uključujući Srbiju, neprestano analizira i adaptira, tako da se nivo upozorenja može u svako vreme promeniti, i u slučaju održivo pozitivnog razvoja biti preduzete mere popuštanja. S tim u vezi je Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa MInistarstvom zdravlja, kao i unutrašnjih poslova, te i kabinetom kancelara“, navedeno je u odgovoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar