U trendu

Austrija uspostavila „krizni kabinet“ zbog situacije u UKR

BEČ – Austrija je zbog situacije u vezi Ukrajine uspostavila „krizni kabinet“, koji će činiti ministri iz resora koji su neposredno povezani sa tim problemom, saopštila je vlada.

„Krizni kabinet“ činiće kabinet kancelara, Minisatrstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku.

„Narednih dana ćemo veoma intenzivno razmatrati koje su mere potrebne, kako bi mogli na najbolji način da se suočimo sa raznim scenarijima“, naglasio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

On je, u saopštenju, istakao da se situacija u Ukrajini pogoršava iz sata u sat, i da je, nažalost, opasnost od rata u Evropi postala realnost.

„Cilj svih nas je da izbegnemo rat i sve strane zadržimo na kursu diplomatije i razgovora“, poručio je Nehamer.

Ukoliko dođe do dalje vojne agresije Rusije na Ukrajinu, prema Nehameru, biće odmah sazvana Nacionalni savet za bezbednost.

„Moramo se pripremiti na najgore scenarije. Prošle nedelje sam u Briselu upozorio da je obećanje Rusije o povlačenju trupa bilo samo ‘fejk povlačenje’. Te strepnje su se očigledno obistinile“, dodao je on.

Nehamer i ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg kazali su da su i dalje u tesnom kontaktu sa evropskim partnerima.

Aktuelni razvoj, prema njihovim rečima, daje povod za zabrinutost.

„Posmatramo dalje masivno vojno prisustvo Rusije na gradnici sa Ukrajinom i u Belorusiji, kao i sve više incidenata na liniji kontakata, te i do sada neviđenu kampanju dezinformacija. Zbog toga je važno da u svakom trenutku imamo jasnu sliku o stanju“, naglasili su oni.

Nehamer je za danas pozvao „krizni kabinet“ i šefove parlamentarnih klubova na bezbednosni brifing sa ekspertima obaveštajnih službi, kako bi sagledali aktuelnu situaciju i definisali dalje delovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.