U trendu

Austrijanci ponovo traže zatvaranje nuklearke Krško

BEČ – Snažan zemljotres koji je juče pogodio Hrvatsku novi je povod austrijskim političarima da zatraže zatvaranje nuklearne elektrane Krško u Sloveniji.

„Ovo postojenje iz 1981. godine je projektivano da radi najviše 40 godina. Zbog toga mora najkasnije 2023. godine da se obustavi njegov rad. Ne smemo gledati skrštenih ruku produženju rada“, poručuje sekretar za ekologiju pokrajine Štajerske Usrula Lakner.

Kaže i da je aktuelni zemljotres pokazao još jednom potrebu da se ugasi nuklearka.

I pored brojnih razgovora i zahteva Austrije, Slovenija nije do sada želela da „isključi“ Krško.

„Bili smo svedoci stravičnih slika iz Černobilja, ali i Fukušime. Zato se nadamo da će odgovorni u susednoj Sloveniji odustati od svojih namera produženja rada Kršku“, podvukla je ona.

I Zeleni Štajerske podržavaju ovaj stav i ocenjuju da zastarela nuklearka u susedstvu nema budućnost.

„Planirano prodižzenje rada do 2043. godine je neprihvatljiv rizik“, naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

Ona je istakla da do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, a Krško već danas ima velike nedostatke.

„Učestalost potreba su dovoljan povod da se reaktor jednom zauvek ugasi. Posebno zbog činjenice da se ovaj zemljotres mogao jasno osetiti i kod nuklearke Krško i samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj“, poručuje šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.