U trendu

Austrijanci zabrinuti za snabdevanje energijom

BEČ – Velika većina Austrijanaca zabrinuta je za snabdevanje energijom, pokazuje istraživanje instituta „Galup“.

Čak 83 odsto građana Austrije strahuje da bi moglo doći do problema u snabdevanju energijom kao posledica rata u Ukrajini.

Čak 90 odsto građana navelo je da je zabrinuto zbog rasta cene namirnica i energije, te i 79 odsto zbog globalnih ekonomskih posledica rata.

Svega 11 odsto građana smatra da je paket mera austrijske vlade za rastećenje stanovništva dovoljan za suočavanje sa rastućom inflacijom.

Samo 17 odsto Austrijanaca smatra da vlada preduzima dovoljno da bi osigurala snabdevanje strujom i gasom.

Zabrinutost zbog mogućih nestašica energenata povećala je u Austriji podršku i za do sada „ekološki sporne“ izvore energije.

U aprilu se 27 odsto Austrijanaca izjasnilo u korist energije iz elektrana na ugalj, a sada je taj broj porastao na 39 procenata.

Većina, 61 odsto, saglasna je da treba reaktivirati elektranu na ugalj Melah, kao što je odlučila vlada.

Takođe 72 odsto smatra da treba više podsticati domaći gas i naftu.
Što se nuklearnih elektrana tiče 76 odsto je striktno protiv.

Na drugoj strani 92 odsto Austrijanaca podržava obnovljive izvore energije.

Pitanje koliko energetska nezavisnost može ići na uštrp ekologije pokazuje podeljenost stanovništva – 43 odsto daje prednost energetskoj nezavisnosti, a 45 odsto zaštiti klime.

Zanimljiv je podatak da je opala podrška Austrijanaca međunarodnim sankcijama Rusiji sa 71 odsto na početku rata u Ukrajini, na aktuelnih 60 procenata.

Dok je krajem februara 56 odsto Austrijanaca smatralo da Beč treba da podrži sankcije, iako bi kao posledica porasle cene energenata, sada to smatraju još samo 43 procenta.

„Uz inflaciju raste strahe od hladne zime. Snabdevanje toplotom je za mnoge ljude važnije od pitanja odakle dolazi“, objašnjava šefica „Galup“ instituta Andrea Fronašic rezultat istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.