Austrijska policija dobija kamere na odeći

Austrijska policija od iduće godine počeće da primenjuje kamere na odeći, kako bi beležila intervencije čuvara reda. Policijske uniforme će od iduće godine biti opremljene minijaturnim kamerama koje treba da omoguće bolju kontrolu i procenu ponašanja službenika prilikom obavljanja dužnosti, piše bečki dnevnik „Esterajh“.

Prva test faza planirana je za početak iduće godine, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grunbek. Slične kamere se već koriste u britanskoj policiji, a testiranje je u toku i u nemačkoj pokrajini Hesen. U proteklo vreme u medijima su se često pojavile optužbe na račun policije.

Pre par dana objavljen je slučaj prema kojem su policajci primenili prekomernu silu. Dva policajca su, iako se hapšeni nije opirao, kao što se videlo sa video snimku koji se pojavio na internetu, primenili silu, pri čemu su bacili lice na pod, a tom prilikom je udario glavom o beton. U policijskom izveštaju je navedeno da se hapšeni opirao zbog čega je zadobio povrede. Kamerama Ministarstvo želi da spreči takvo neprofesionalno ponašanje u sopstvenim redovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.