U trendu

Austrijski general na čelu EUMC

BEČ – Načelnik Generalštaba austrijske vojske Robert Briger imenovan je za novog šefa vojnog odbora EU (EUMC).

On će na tom mestu, sa kojeg upravlja telom zaduženim za primenu zajedničke bezbednosne i odbranbene politike, zameniti italijanskog generala Klaudija Gracijana.

EUMC je zadužen i za upravljanje vojnim operacijama EU.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je zadovoljstvo što je načelnik Generalštaba vojske Austrije izabran na tu važnu funkciju.

„Austrija time preuzima posebnu ulogu u bezbednosnom sektoru EU. Naša vojska brojnim učešćem u mirovnim misijama svakodnevno dokazuje da Austrija želi i može preuzeti odgovornost. To što smo dobili ovo važno rukovodeće mesto je važan korak za Austriju“, podvukao je Kurc.

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner rekla je da je ponosna što jedan Austrijanac preuzima najvišu vojnu funkciju u EU.

Prema njeni rečima, njegovo imenovanje je dalja potvrda za odličan doprinos austrijskih vojnika u međunarodnoj zajednici.
Inače Briger je od 24. jula 2018. šef Generalštaba Vojske Austrije.

Ima dugogodišnje iskustvo u vojnim misijama u inostranstvu, i prošao je kurseve akademije za rukovodeće vojne kadrove nemačkog Bundesvera, te i školu NATO u Oberamergauu i NATO koledž u Rimu.

Bio je od 2001. do 2002. komandant austrijskog kontingenta pri Kforu na Kosovu, a od 2011. do 2012. i komandant evropske misije u Bosni i Hercegovini EUFOR.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.