U trendu

Austrijski parlament namerava da osudi „genocid“ u Srebrenic

BEČ – Na 27. godišnjicu masakra u Srebrenici austrijski parlament želi zvaničnom rezolucijom da osudi „genocid“ nad, kako se navodi, 8.000 osoba.

„Potpisani poslanici osuđuju najoštrije genocid u Srebrenici i jasno poručuju da se takav stravičan zločin nikada više ne sme dogoditi“, navodi se u rezoluciji Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske stranke (SPO) i NEOS-a.

Poslanici Rajnhold Lopatka (OVP), Eva Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troh (SPO) i Helmut Brandšteter (NEOS) poručuju da je za osiguranje miroljubive budučhnosti i prosperitetne koegzistencije, neophodno da se svi politički predstavnici – bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta – suoče sa „ovim najmračnijim poglavljem istorije i priznaju prošlost“.

Oni su pozdravili odluku bosanske vlade da 11.juli proglase nacionalnim Danom žalosti.

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije se priključila rezoluciji, koja će biti predata najpre Spoljnopolitičkom odboru na usvajanje, pre nego što se o njoj bude glasalo na sednici parlamenta.

Ernst-Džiedžuic, koja je inicirala ovu rezoluciju, izrazila je zadovoljstvo što je po prvi put u Austriji uspelo da se podnese rezolucija osude genocida u Srebrenici podržana od četiri stranke.

Najavila je da će sa poslanicom Bedranom Ribo prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici i izrazila nadu da će parlamenti drugih evropski zemalja slediti primer Austrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar