U trendu

Austrijski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici

BEČ – Austrijski parlament usvojio je jednoglasno rezoluciju o sećanje na genocid u Srebrenici.

Inicijativa za usvajanjem rezolucije potekla je od Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Iako Slobodarska partija Austrije (FPO) nije učestvovala u podnošenju inicijative, ona je glasala za njeno usvajanje.

U rezoluciji poslanici podsećaju na genocid počinjen 11.jula 1995.u Srebrenici i ističu da je se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost.

Rezolucijom poslanici pozivaju vladu da se i dalje angažovanje na očuvanje sećanja na genocid, na primer i u okviru UN.

„Prošlost mora biti savladana i prevaziđena. Važno je sada održati političi dijalog u regionu kako bi se u budućnosti sprečila eskalacija“, istakla je Betina Rauš (OVP).

Poslanik SPO Harald Troh pozdravio je jasno izjašnjavanje parlamenta u osudi genocida u Srebrenici.

„Borba protiv rasizma i netolerancije nikada ne staje“, podvukao je on.

Poslanica Zelenih Eva Ernst-Dzidzic kazala je da je važno da je austrijski parlament raspravljao o genocidu nad 8.000 Bošnjaka i da ga je kao takvog okarakterisao.

Njena koleginica bosanskog porekla, Bedrana Ribo, izrazila je nadu da će što više parlamenata u svetu slediti primer austrijskog.

„Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad tad dospeti pred sud“, podvukao je poslanik Neos-a Helmut Brandšteter.

Za poslanika Roberta Lajmera (SPO) je sećanje na genocid i solidarnost sa žrtvama od velike važnosti kako bi se stvorila istorijska svest u vezi takvih zločina.

Oko sadržaja rezolucije o Srebrenici vodila se teška borba između OVP i Zelenih, dve stranke vladajuće koalicije.

Zeleni su želeli da podnesu tekst sa oštrom osudom genocida, ali je OVP, kako saznaje Tanjug, uspela da smanji tu oštrinu i izbori se za rezoluciju koja bi ukazivala na značaj sećanja na zločin i njegove žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar