U trendu

Autor rasističkog videa u istražnom zatvoru

ZAGREB – Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomesečni istražni zatvor Juraju Mesiću (35), uhapšenom autoru rasističkog videa zbog kojeg ga je policija ranije prijavila za javno podsticanje na nasilje i mržnju.

Opštinsko krivično državno tužilaštvo u Zagrebu je, ne navodeći identitet, saopštilo da je istražni sudija prihvatio zahtev tužilaštva i odredio Mesiću istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, prenosi Hina.

Tužilaštvo Mesića tereti da je „u nameri da izazove netrpeljivost i opštu odbojnost prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vređao strance zaposlene u službi dostave, pozivajući na nasilje i mržnju prema njima“.

Osim krivične prijave za javno podsticanje na nasilje i mržnju, za šta je predviđena zatvorska kazna do tri godine, Mesić, koji je uhapšen u ponedeljak u Ivanić Gradu, takođe je prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom hapšenja, kada je mahao podignutom desnicom i vikao: „Zig hajl“

Hrvatski mediji preneli su da je on već je bio u zatvoru i da mu se sudilo zbog nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.