U trendu

Autori pobedničkog idejnog rešenja za spomenik izbrisanima na meti pretnji

LJUBLJANA – Pobednici na konkursu za spomenik izbrisanim u Ljubljani, Vuk Ćosić, Aleksandar Vujović i Irena Vuel, izloženi su pretnjama sa raznih strana, a oni kažu da je to zato jer su pogodili pravu temu.

Njihovo pobedničko rešenjebiće je u obliku latiničnog slova „Ć“ i biće postavljen u parku kod kontroverznog Horn centra.

Izbrisani je, inače, naziv za stanovnike Slovenije, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova 26. februara 1992. nezakonito izbrisalo iz registra stalnih stanovnika Slovenije, a kao rezultat toga izgubili su svoj pravni status i povezana ekonomska, zdravstvena i socijalna prava. Za njih je na snagu stupio Zakon o strancima, pa su tretirani kao stranci koji ilegalno borave u Sloveniji. Među izbrisanima su i osobe rođene u Sloveniji. Izbrisano je 25,671 osoba, koje su imale jugoslavensko državljanstvo ili državljanstvo neke od bivških jugoslovenskih republika.

„Od pobede na stručnom takmičenju dobijam direktne poruke koje doživljavam kao pretnje, u smislu da moram da se vratim odakle sam došao“, kaže Aleksandar za TV Slovenija. Iako rođen u Ljubljani, Aleksandar kaže da pretnje dolaze sa levice, od anarhista, ali i od desnice i nacionalista.

Vuku je sve ovo zanimljivo i ujedno, kako navodi, „ultimativni dokaz da nešto radimo kako treba“.

Njih troje su pobednici konkursa koji je iniciralo Civilno udruženje izbrisanih i Amnesti internešnal Slovenije.

„Slova u prezimenima i imenima odlučuju o životu“, kaže Irena Vole, inače ekološka aktivistkinja. Kao, na primer, već pomenuto meko č (ili ć), koje je nepoznato u slovenačkom alfabetu, što ne znači da ga nema. Mnogi sugrađani ga nose u prezimenu, poput Ireninog partnera Vuka, koji u prezimenu ima čak dva slova ‘“ć“.

Irena je ispričala da je njen deda zbog prezimena tokom Drugog svetskog rata bio u italijanskom logoru i da je važno da, kako kaže, postoje ljudi koji iz raznih razloga moraju da menjaju svoja prezimena.

Inače, spomenik u obliku latiničnog slova „Ć“ biće od nebrušenog betona, čiji će veći deo biti nevidljiv oku, jer će biti zakopan u zemlju. Na površini će biti vidljiv samo najistaknutiji deo slova – kosa linija nagnuta udesno.

Da li su dizajneri imali na umu pobedničke ideje, da slovo „ć“ nestane iz zemlje (kao što su izbrisani nestali iz slovenačkog društva) ili da se možda iz njih uzdigne (kada se nepravda ispravi), „biće stvar individualne interpretacije“, kaže Aleksander Vujović, inače arhitekta.

On ističe i da simbolički spomenik izbrisanima nije samo spomenik, već tipografski, meditativni instrument namenjen odmoru i razmišljanju o društvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.