U trendu

Avaz: Zašto je Bakir Izetbegović izgubio, a SDA pobedila

SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović bi se, nakon što je izgubio izbornu trku za člana Predsedništva mogao naći u novoj bici za opstanak na čelu stranke, piše danas portal sarajevskog Avaza.

SDA je, navodi se, na Opštim izborima u BiH u nedelju osvojila daleko više glasova od njenog lidera Bakira Izetbegovića, što je posebno simptomatično ako se uzme u obzir da se nikad manje kandidata nije utrkivalo za Predsedništvo BiH.

To, dodaje se, pokazuje da su mnogi glasači SDA, verovatno oko trećine, izabrali da glasaju za nekog drugog kandidata za člana Predsedništva BiH, izvesno češće za Željka Komšića (DF) nego za Denisa Bećirovića (SDP), koji je imao i podršku 11 opozicionih stranaka.

„Komšić se Izetbegoviću počeo obijati o glavu. Već godinama Komšić uživa nesumnjivu podršku SDA. Osim koaliranja s ovom strankom i osiguravanja glasova, kandidatura lidera DF-a 2018. bila je korisna taman utoliko da glasački orijentirane građane odvuku od Bećirovića, što je omogućilo Šefiku Džaferoviću da s tesnom razlikom uđe u Predsedništvo“, piše Avaz.

Ne treba stoga, kažu, da iznenadi to što su krugovi bliski SDA prilično panično pokušali da „prodaju“ spin da Komšić i Bećirović ciljaju na isto glasačko telo i da je državni interes glasati za lidera DF-a kako bi se sprečilo da HDZ-ovac dobije stolicu.

Ispostavilo se, međutim, piše portal, da je Komšić velikim delom odvukao glasove Izetbegoviću, tj. da su i mnogi iz SDA boljeg predstavnika svojih vrednosti videli u Komšiću nego u Izetbegoviću.

Drugi je signal, kažu, da Izetbegović očigledno ne uživa bezrezervnu podršku ni u samoj SDA.

„Iako su u javnosti on i njegova supruga Sebija Izetbegović pokušavali da pošalju poruku da čvrstom rukom suvereno vladaju ovom strankom i iako se, s izuzetkom eventualno Šemsudina Mehmedovića, javno niko nije usuđivao da se suprotstavi bračnom paru, očigledno je da i među samim glasačima SDA postoji ogroman broj nezadovoljnih politikom Izetbegovića koja je obeležena brojnim aferama i katastrofalnim kadrovskim rešenjima“, navodi Avaz u jednoj od analiza proteklih Opštih izbora u BiH.

Iako, ističu, u javnosti to nije toliko vidljivo, izborni rezultat šalje jasnu poruku da je i unutar same SDA nezadovoljstvo Izetbegovićima očigledno veliko.

To bi, smatraju, potencijalno moglo otvoriti vrata otporu njihovoj vladavini u SDA, pa će „mnogi suparnici Izetbegovića imati i više nego snažan motiv da dovedu u pitanje njegovo vođenje ove stranke“.

„Uzimajući sve to u obzir, nakon bitke za Predsedništvo koju je izgubio, Izetbegović uskoro mogao da se nađe u novoj – za opstanak na čelu SDA“, zaključuje Avaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar