U trendu

Avganistan: Dok se NATO povlači, besne borbe sa talibanima

KABUL – Povlačenje stranih trupa iz Avganistana je u toku, a u poslednja 24 sata u velikoj ofanzivi talibana poginulo je i ranjeno najmanje 150 pripadnika avganistanske vojske, saopštili su danas zvaničnici u Kabulu.

Borbe besne u 26 od ukupno 34 avganistanske provincije, sa „šokantno velikim“ brojem žrtava, potvrdili su izveštaču Rojtersa dobro upućeni izvori.

Vlada Avganistana je saopštila da intenziviranje borbi za teritorije koincidira sa ubrzanim povlačenjem američkih snaga koje bi trebalo da bude okončano do 11. septembra.

Talibani su danas zauzeli oblast Šahrak u provinciji Gor na zapadu zemlje i nakon tešlih borbi primorali jedinice avganistanske vojske da se povuku u okolna sela.

U snažnoj eksploziji automobila bombe kod sedišta policije u oblasti Kas Balk u provinciji Balk poiginuilo je najmanje četvoro, a ranjeno više od 50 ljudi, među kojima ima i civila

Talibani su izvršili snažan napad na oblast Kajzar u provinciji Farijab i tom prilikom je život izgubilo više desetina pripadnika vojske.

Regularne avganistanske oružane snage krenule su u operaciju s ciljem da povrate kontrolu nad oblasti Nerk u provinciji Vardak koja se nalazi na manje od jednog sata vožnje od Kabula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.