U trendu

Avganistan: Odlozena inauguracija zbog prevogora rivala

KABUL – Izabrni predsednik Avganistana Ašraf Gani odložio je danas ceremoniju inauguracije kako bi imao više vremena za razgovore sa svojim rivalom Abdulahom Abdulahom, koji smatra da, takođe, ima pravo da dođe na čelo zemlje, nakon spornih izbora u septembru 2019. godine.

Gani je odložio ceremoniju za popodne, nakon što je Abdulah odložio svoju ceremoniju polaganja zakletve, prenosi Rojters.

Kako obojica tvrde da polažu pravo na mesto predsednika, Avganistan bio mogao da upadne u politički haos, samo nekoliko dana nakon što su SAD i talibani potpisali sporazum o povlačenju međunarodnih snaga predvođenih SAD.

Odlaganje ceremonija dvojice rivala daće više vremena da nastave pregovore koji traju već danima sa specijalnim izaslanikom SAD Zalmejom Halilzadom, koji pokušava da pomogne u sklapanju dogovora između dva politička tabora, rekao je jedan zvaničnik iz Ganijevog tima.

„U ozbiljnim smo pregovorima sa timom Abdulaha od sinoć i oni su još u toku. Nadamo se da ćemo postići dogovor sa timom Abdulaha“, naveo je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

On je dodao da je ceremonija inauguracije Ganija odložena do 13 časova po lokalnom vremenu.

Abdulah je ranije ponudio da odloži svoju ceremoniju, ako Gani učini isto, u odgovoru na apel Halizada, rekao je portparol Abdulaha Omid Maisam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.