U trendu

Avganistan: Talibani zatvorili radio stanicu koju vode žene zbog puštanja muzike

KABUL – Na severoistoku Avganistana talibani su zatvorili radio-stanicu koju vode žene zbog navodnog puštanja muzike tokom svetog meseca Ramazana, a predstavnici tog medija negirali su da je bilo takvog kršenja.
„Sadai Banovan“, što na dariju znači „ženski glas“, jedina je stanica u Avganistanu kojom upravljaju žene, a počela je da radi pre 10 godina.

Radio stanica ima osam zaposlenih, od kojih su šest žene, preneo je AP.
Direktor za informisanje i kulturu u provinciji Badakšan, Mezudin Ahmadi, rekao je da je stanica nekoliko puta prekršila zakone i propise emitujući muziku tokom Ramazana i da je zatvorena zbog tog kršenja.
Ahmadi je istakao da će radio stanica ponovo dobiti dozvolu za rad, ukoliko bude garantovala da se tako nešto više neće ponoviti.
Šef stanice Nađa Soroš negirala je da je bilo kršenja i da su emitovali muziku, napominjući da nije bilo potrebe za zatvaranjem i ocenila je da je reč o zaveri.
Soroš je navela da su u četvrtak predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Ministarstva za vrlinu i borbu protiv poroka ušli u stanicu i zatvorili je.
Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021.godine, a mediji su zatvarani zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju, prema Asocijaciji nezavisnih avganistanskih novinara.
Talibani su zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja i obrazovanja nakon šestog razreda, uključujući univerzitet.
U Avganistanu ne postoji zvanična zabrana emitovanja muzike, podseća američka agencija.

Tokom svoje prethodne vladavine kasnih 1990-ih, talibani su zabranili rad većini televizijskih i radio stanica, kao i novina u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar