U trendu

Avganistan: Ubijen bivši novinar i vladin zvaničnik

KABUL – Bivši popularni novinar Nimat Rauvan, koji je radio za avganistansko ministarstvo finansija, ubijen je u Kandaharu, saopštili su pokrajinski zvaničnici, dok nasilje raste širom zemlje zbog povlačenja američkih snaga.

Rauvan, bivši voditelj na „ToloNjuz“, najvećoj privatnoj televiziji, ubijen je jutros hicem iz vatrenog oružja, potvrdio je portparol pokrajinske policije Džamal Naser, prenosi Rojters.

Saopšteno je i da za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad i da je policijska istraga u toku.
Portparol talibana Zabiulah Mudžahid odbacio je odgovornost talibana za ubistvo Rauovana. On je, međutim, u sredu govorio protiv propagande i jednostranog izveštavanja određenih medija i upozorio avganistanske novinare koji objavljuju jednostrane vesti u znak podrške avganistanskoj obaveštajnoj službi da prestanu sa tim ili će se suočiti sa posledicama.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani osudio je napad i poručio da militanti na taj način ne mogu da ugroze pravo na slobodu izražavanja.

SAD trenutno povlače svoje trupe iz Avganistana u skladu sa sporazumom koji je napravljen sa talibanima prošle godine, a to je uticalo na pojačano nasilje u zemlji.
Vlada u Kabulu potvrdila je da su talibani ubili i ranili više od 50 vojnika u najmanje 26 pokrajina za samo 24 sata, dok su vladine snage ubile više desetina talibana u istom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.