U trendu

Avganistanski talibani pozdravili imenovanje novog vođe

Avganistanski talibani odali su danas počast  novoizabranom vođi Muli Mohamadu Aktaru Mansuru, nazvavši ga jednim od „najpoverljivijih“ saradnika preminulog talibanskog lidera Mule Mohamada Omara.

Agencija Asošiejted pres (AP) ocenjuje da je saopštenje verovatno sračunato da okupi talibane oko svog rukovodstva u danima velikih podela među ovim pobunjenicima – ekstremistima.

U dopisu poslatom AP-u, talibani navode da je njihov novi vođa takođe dobio titulu „komandanta vernih“, čime je Mansur i zvanično potvrđen kao vrhovni zapovednik, to jest kao Omarov naslednik na funkciji.

Navodi se da je Mansur već nekoliko godina „aktivni direktor“ džihada, ili svetog rata, što znači da je faktički već bio vođa talibana.

U saopštenju nije precizirano kada je Mula Omar umro, niti od čega je umro.

Talibani su juče potvrdili informaciju da je on mrtav već neko vreme, i da je uzrok smrti bolest. Takođe su naveli da su izabrali Mansura za Omarovog sledbenika na funciji.

Avganistanska vlada je u sredu saopštila da je tajanstveni, neuhvatljivi Omar mrtav još od aprila 2013. godine.

Talibani sa jednookim Omarom kao vođom bili su na vlasti u Avganistanu od druge polovine devedesetih godina prošlog veka do invazije na tu zemlju koju su 2001. godine izvele SAD sa saveznicima.

Otada talibani stalno napadaju međunarodne i domaće snage bezbednosti u Avganistanu.

Talibani praktikuju radikalno tumačenje Kurana i šerijatskog zakona. Dok su bili na vlasti, pružali su utočište Al Kaidi koja je optužena za terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Posle pada talibana sa vlasti, Omar je pobegao u susedni Pakistan, i više nije viđan u javnosti.

Posle saopštenja vlasti u Kabulu da je Omar mrtav, talibani su se povukli iz mirovnih pregovora sa avganistanskom vladom koji su bili zakazani za danas, a vlada Pakistana koja je trebalo da bude domaćin, saopštila je da su pregovori otkazani na neodređeno vreme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.