U trendu

Avokat: Nije krivično delo izneti utiak o hrvatskoj državi

ZAGREB – Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) ne može biti krivično gonjen zbog iznošenja utiska koji ima o hrvatskoj državi, izjavio je advokat Veljo Miljević za zagrebački Večernji list.

Hrvatsko državno tužilaštvo se još nije izjasnilo po pitanju krivičnih prijava podnetih protiv Pupovca, kojima ga hrvatska desnica i veterani terete da svojim izjavama nanosi štetu Hrvatskoj, a Miljević kaže da Zajednica udruženja ratnih vojnih invalida (Hvidra) ima utisak da tužilaštvo oteže sa izjašnjavenjem, jer, kako kaže, ne znaju sistem njihovog rada.

Dodaje se da se saga o Pupovčevim izjavama nastavlja sa sve snažnijim pritiscima udruženja veterana, zahtevajući pritom od vladajućeg HDZ da raskine koalciju sa SDS S-om.

Navodi se, međutim, da podnesene krivične prijave ne govore o krivičnom delu pozivanja na nasilje i mržnje umerenu prema grupi ljudi, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Udruženja veterana su se u krivičnim prijavama pozvala na član 349. Krivičnog zakona, po kojem će se „onaj ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske, njenoj zastavu, grbu ili himni“, kazniti zatvorom do jedne godine.

Miljević za Večerni kaže da ovo krivično delo, kako je opisano zakonom ima svoj smisao te da se primenjuje u praksi, ali ističe da su tu presudni subjektivni elementi krivičnih dela, odnosno da bi veterani morali da dokažu da je reč o deliktu s namerom da se država izvrgne ruglu.

A to će, uveren je Miljević, biti teško dokazati.

„Da sam mu ja advokat, Pupovca bih branio tvrdnjom da se radi tek o njegovom utisku u vezi sa stanjem u Hrvatskoj“, kaže Miljević.

I zasta, dodaje se, pitanje je kako dokazati nameru političara da želi da javno osramoti državu, koji kao i svako drugi, ima pravo da iznese utisak o stanju u društvu i državi.

Da li i bi, na primer, za omalovažavanje države trebalo goniti nekoga ko na osnovu svog sopstvenog utiska, kaže da je Hrvatska visoko korumpirana država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.