U trendu

Azerbejdžanske snage blizu strateškog grada Šuše u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanske snage nalaze se na nekoliko kilometara od strateškog grada Šuše u Nagorno-Karabahu, rekao je danas predsednik te separatitičke oblasti gde se od kraja septembra vode borbe izmedju Azerbejdžana i jermenskih separatista. 

„Neprijatelj je na nekoliko kilometara od Šuše, na pet kilometara maksimum“, rekao je Araik Harutiunijan u videu objavljenom na Fejsbuku. „Glavni cilj neprijatelja je da zauzme Šušu .. i ko kontrolliše Šušu ima kontrolu nad Artsahom“, rekao je on koristeći jermenski naziv za Nagorno-Karabah. 

Šuša se nalazi na oko 15 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada te planinske oblasti na putu koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. 

Kontrolom Šuše koja je izgradjena na uzvišenju omogućava da se direktno cilja glavni grad Stepanakert. 

„U danima koji dolaze treba preokrenuti situaciju na frontu i kazniti neprijatelja direktno na vratima Šuše“, rekao je Harutionijan u videu snimljenom u istorijskoj jermenskoj crkvi koja se nalazi u tom gradu. „Ujedinimo se i borimo se zajedno“, dodao je on. 

Od ponovnog izbijanja sukoba 27. septembra azerbejdžanske snage povratile su teritorije koje nisu bile pod njihovom kontrolom od 1990. i rata u kome je poginulo 30.000 ljudi i koji se završio secesijom Nagorno-Karabaha, danas nastanjenim skoro isključivo Jermenima. 

Ta oblast koju podržava Jerevan proglasila je nezavisnost posle rata 1994. ali to nije priznala medjunarodna zajednica pa ni Jermenija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.