U trendu

Bagdad: Eksplozija tokom prolaska australijskih diplomata

BAGDAD – Mala eksplozivna naprava kućne izrade detornirana je danas u blizini Zelene zone u Bagdadu gde su smeštene ambasade stranih država i brojne institucije, u trenutku dok se australijski diplomatski konvoj kretao ka tom području, javlja AP pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika iz bezbednosnih službi.

Za sada nema izveštaja o povređenima, a konvoj je uspeo da uđe u Zelenu zonu.

Eksplozija se dogodila u trenutku kada australijska diplomatska misija pokušava da posreduje između uticajnog šiitskog klerika Muktade al-Sadra i koalicije rivalskih šiitskih partije koje podržava Iran, kako bi se okončala jedna od najvećih politčkih kriza u Iraku poslednjih godina.

Iračka politička scena podeljena je na ta dva bloka od izbora prošlog oktobra.

Pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između „sadrista“ i šiitskih grupa okupljenih u kolaiciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

Sadristi i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika.
Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar