U trendu

Bajden čestitao Đukanoviću i narodu Dan državnosti CG

PODGORICA 12. jula (Tanjug) – Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je predsedniku Milu Đukanoviću i narodu Crne Gore 13. jul, Dan državnosti i, pozvao političke i partijske lidere da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU.

„Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji. Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sedinjene Države sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO“, poručio je Bajden, saopštila je pres služba Predsednika Crne Gore.

Bajden je pozdravio crnogorsku vladu što je, kako je naveo, osnažila „ove zajedničke vrednosti pridruživanjem sankcijama EU, zamrzavanjem ruske imovine i pružanjem humanitarne i bezbednosne pomoći Ukrajini“.

Zahvalio je i zajednicama širom Crne Gore koje su prihvatile ukrainske izbeglice.

„Dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom“, naveo je Bajden.

Poručio je i da se SAD raduju prodršci naporima Crne Gore u sprovođenju obaveza sa Samita za demokratiju, jačanju vladavine prava i snaženju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice“, napisao je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.