Bajden danas u Kongresu predstavlja paket vredan 1,8 mlrd. $

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden će danas, u prvom govoru pred Kongresom, obelodaniti sveobuhvatni paket vredan 1.800 milijardi dolara za pružanje podrške američkim porodicama i obrazovanju, saopštila je danas Bela kuća.

Bajden će u obraćanju reći da novi paket, koji zajedno sa ranijim planom za obnovu infrastrukture i otvaranje radnih mesta iznosi oko 4.000 milijardi dolara, predstavlja investiciju u američku budućnost, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik će se takođe direktno založiti za donošenje zakona za suzbijanje policijskog nasilja, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Najnoviji plan podrazumeva 1.000 milijardi dolara potrošnje na obrazovanje i na brigu o deci tokom 10-godišnjeg perioda, kao i 800 milijardi dolara poreskih olakšica za porodice sa srednjim i niskim prihodima, saopštila je Bela kuća.

Planovi potrošnje „reinvestiraju u budućnost američke ekonomije i američkih radnika, i pomoći će nam da nadmašimo Kinu i druge zemlje širom sveta“, navodi se u isečcima iz Bajdenovog govora.

Kako bi obezbedio sredstva za ovaj plan, Bajden je predložio reorganizovanje američkog poreskog sistema.

Plan podrške za američke porodice je finansiran kroz podizanje najviše granične poreske stope na 39,6 procenata za najbogatije Amerikance.

Takođe se gotovo udvostručuje porez na prihode od investicija, poznat kao kapitalna dobit, za Amerikance koji zarađuju više od milion dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.