Bajden i Obrador o ekonomskoj saradnji, borbi protiv ilegalne trgovine drogom

MEKSIKO SITI – Američki i meksički predsednici, Džozef Bajden i Andres Manuel Lopez Obrador, razgovarali su u Meksiko Sitiju o jačanju ekonomskih veza dve zemlje, borbi protiv ilegalne trgovine drogom i načinima za suzbijanje ilegalne migracije duž zajedničke granice, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Lopez Obrador u ponedeljak razgovarali i o podsticajima za promovisanje ulaganja u proizvodnju poluprovodnika.
„Postoje uslovi bez premca da se započne nova politika
ekonomske i socijalne integracije na našem kontinentu“, rekao je Lopez Obrador na početku sastanka, pozivajući Bajdena da SAD povećaju investiranje u region, preneo je Rojters.

Meksički predsednik pozvao je SAD da se obavežu da će izdvojiti sredstva za razvoj Centralne Amerike i južnog Meksika, odakle dolazi najveći broj ilegalnih migranata, kao i da olakšaju migrantima da dođu do posla u SAD.

Lopez Obrador je domaćin Bajdenu i kanadskom premijeru Džastinu Trudou na prvom trodnevnom samitu tri zemlje od kraja 2021.

Meksiko je prošle sedmice uhapsio vođu narko kartela, sina zatvorenog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana, Ovidija Guzmana, za čije su hapšenje SAD raspisale nagradu od pet miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.