U trendu

Bajden: Kina se brzo približava

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden je tokom svog prvog govora u Kongresu povodom prvih 100 dana predsedničkog mandata posebnu pažnju posvetio Kini i ocenio da se Kina „brzo približava.“

On je u sredu uveče ocenio da će SAD održati jako prisustvo u Info-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu, preneo je Rojters.

„Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijemo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti“, ocenio je Bajden.

U izjavi koja je izmamila najjaci aplauz večeri, Bajden je rekao da „prosto ne postoji razlog da se vetroturbine za vetrenjače ne prave u Pitsburgu umesto u Pekingu“.

Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom najveći izazov spoljne politike SAD.

On i njegove kolege demokrate, kao i republikanci, su se svi složili oko strožijeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

„Amerika će se boriti protiv nepravdi koje nipodaštavaju američke radnike i američku industriju, pomoću subvencija državnim preduzećima i sprečavanju krađa americkih tehnologija i intelektualna svojina“, dodao je predsednik SAD.

On je poručio predsedniku Kine Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, „kao što to radi za NATO u Evropi – ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.