U trendu

Bajden: Nije racionalna ideja da Kina učestvuje u pregovorima o Ukrajini

KIJEV/MOSKVA – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ideja da Kina učestvuje u pregovorima o ishodu ukrajinskog rata nije racionalna, nakon što je Peking objavio mirovni plan za sukob.

„Ruski predsednik Vladimir Putin to pozdravlja, pa kako bi onda moglo biti dobro? Nisam video ništa u tom planu što ukazuje da tamo postoji nešto od koristi bilo kome osim Rusiji, ako bi se poštovao kineski plan“ rekao je Bajden u petak u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“.

Bajden je naveo da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom nisu potrebni avioni F-16, i time je za sada isključio mogućnost slanja borbenih letelica Kijevu.

PREDSEDNIK BELORUSIJE Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je održao dug razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na godišnjicu početka rata u Ukrajini.
Lukašenko je rekao novinarima da je sa Putinom razgovorao o više tema, ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

RUSIJA JE POVEĆALA proizvodnju naoružanja i pažljivo ispitala neprijateljsko oružje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je danas zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, u članku u časopisu Nacionalna odbrana, istakao da je bilo smešno čuti navode Kijeva da je Rusija „iskoristila svoje rakete“ ili da je ruska proizvodnja „zaustavljena“.

Realnost je pokazala suprotno, jer ukrajinski zvaničnici još nisu uspeli da prevaziđu šok, naglasio je Medvedev.
Prema njegovim rečima, Rusija ne samo da povećava proizvodnju, već i uvodi najnovije tehnologije i unapređuje ih, kako je naveo, „bukvalno u maršu“.

„Uzgred, dovoljno smo dobro ispitali neprijateljsko oružje zaplenjeno kao trofeje i rastavili smo ga na sitne delove u našim vojnim konstruktorskim biroima. Naučili smo mnogo korisnih stvari i iskoristili neprijateljsko iskustvo u svoju korist“, naglasio je Medvedev, preneo je TAS S.

RUSKE TRUPE uspešno se bore protiv ukrajinske vojske u blizini Kremenaje u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), izjavio je danas potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
Maročko je za TAS S rekao da ukrajinski militanti pokušavaju da obnove borbeni potencijal svojih jedinica u oblasti Kremenaje i da raspoređuju dodatne snage i naoružanje u tom području, a da su ruska artiljerija i avijacija uništile oko 30 ukrajinskih formacija u maršu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.