U trendu

Bajden: Niko nam nije prišao ni blizu u poslu sa vakcinama

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden danas je na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare otkako je preuzeo dužnost govorio o mnogim osetljivim pitanjima i problemima sa kojima se njegova administracija suočava.

Bajden je najveći deo izlaganja posvetio daljim planovima za vakcinaciju protiv kovida 19, problemima sa migrantima na američko-meksičkoj granici ,zapretio je da će Severna Koreja dobiti odgovor za svoje balističke rakete, a istakao je i da planira da se 2024. godine ponovo kandiduje za mesto predsednika.

Rojters prenosi da je Bajden danas u Beloj kući novinarima, između ostalog, predstavio i novi cilj da do 100. dana njegove administracije bude podeljeno 200 miliona doza vakcina protiv kovida 19.

„Znam da je to ambiciozno. Dva puta više od našeg prvobitnog cilja, ali nijedna druga zemlja na svetu nije prišla čak ni blizu onome što radimo. Verujem da to možemo“, rekao je predsednik SAD.

Američki predsednik je upozorio Severnu Koreju na posledice lansiranja dve balističke rakete koje su uznemirile saveznike SAD, Japan i Južnu Koreju, i poručio da je spreman za neki oblik diplomatije sa Pjongjangom, ali da ti pregovori moraju imati kao krajnji cilj denuklearizaciju ove zemlje, navodi agencija.

Posle teških razgovora na Aljasci koji su sa kineskom stranom vodili njegovi saradnici, Bajden je rekao da ne želi konfrontaciju sa Pekingom, ali da će insistirati da se predsednik Si Đinping pridržava međunarodnih pravila o trgovini.

Rojters prenosi da je u vezi sa problemom sa migrantima koji postoji na američko-meksičkoj granici američki predsednik rekao novinarima da nijedna prethodna administracija nije odbila da pruži negu i sklonište deci koja dolaze iz Meksika, osim Trampove, i da on neće slediti njegov primer.

Takođe je naglasio da će potredsednica Kamala Haris predvoditi diplomatske napore SAD sa Meksikom, Hondurasom, Gvatemalom i Salvadorom u cilju zaustavljanja nelegalnih migracija.

Na pitanje da li planira da se kandiduje ponovo za mesto predsednika, Bajden je rekao da planira da to učini, i da će potpredsednica Haris biti ponovo njegov izbor za tu funkciju.

Američki predsednik je govorio i drugim osetljivim pitanjima poput klimatskih promena i povlačenja američkih trupa iz Avganistana, i potvrdio da je spreman da radi zajedno sa svim republikancima koji žele da pomognu da se problemi reše i situacija bude bolja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar