U trendu

Bajden: Obuzdavanje infalcije u SAD najveći prioritet

VAŠINGTON – Pod pritiskom da obuzda visoku inflaciju, predsednik SAD Džozef Bajden pokušao je da uveri Amerikance da mu je to najveći prioritet na unutrašnjem planu i da razume probleme sa kojima se građani suočavaju.

Dok su zbog rasta inflacije potrošačke cene na godišnjem nivou porasle više od 8 odsto, američki predsednik je istakao da je oslobodio naftu iz strateških rezervi i izvršio pritisak na kompanije da rekordne zarade koje su ostvarile tokom pandemije vrate potrošačima u vidu nižih cena, prenosi Glas Amerike.

„Znam da porodice širom Amerike pate zbog inflacije. Želim da svaki Amerikanac zna da veoma ozbiljno shvatam inflaciju i da je to moj najveći prioritet na unutrašnjem planu“, rekao je Bajden u obraćanju naciji iz Bele kuće.

On je podsetio da je do rasta inflacije došlo zbog pandemije kovida 19, zajedno sa problemima u lancu snabdevanja i zatim, ruskog rata protiv Ukrajine, ali i dodao da je posao Federalnih rezervi da kontrolišu inflaciju.

Bajden nije najavio nove političke mere, u govoru koji je održao dan pre objavljivanja novih podataka o maloprodajnim cenama, za koje se očekuje da će pokazati da je inflacija ostala visoka tokom aprila.

Američka centralna banka je podigla kamatne stope za pola procenta prošle nedelje, i očekuje se da će ih dodatno podići tokom ove godine, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar