U trendu

Bajden po dolasku u VB: SAD ne traže konflikt sa Rusijom

LONDON – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na „snažan i suštinski način“ ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Bajden je to izjavio u sredu po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

„Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos…ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima“, rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Bajden će posetiti i primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije, Kornvol gde se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Dzil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 16. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar