U trendu

Bajden po Evropi avionom, helikopterom, automobilom. . .

LONDON – Američki predsednik DŽo Bajden stigao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, na prvu stanicu njegove osmodnevne turneje po Evropi, tokom koje će koristiti čitav niz specijalnih vazdušnih i kopnenih vozila koja treba da mu osiguraju bezbedno i udobno kretanje.

Od svih prevoznih vozila je, kako navodi Bi-Bi-Si, možda najpoznatiji predsednički avion „Er fors uan“, koji je juče sleteo u bazu britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Mildenhal u Sufolku, u Engleskoj, gde se Bajden sreo sa američkim vojnicima stacioniranim u toj bazi, pre leta za Kornvol gde će biti odrtžna samot G7.

Bi-Bi-Si pojašnjava da avion „Er fors uan“ ima naprednu komunikaciju, avioelektroniku i odbranu, a poseduje i mogućnost punjenja gorivom u vazduhu, što u teoriji znači da ti avioni imaju neograničen domet.

U unutrašnjosti aviona se nalazi 372 kvadratna metra prostora na tri nivoa. Pored predsedničkog apartmana, tu je i medicinsko odeljenje, kuhinja i prostor za savetnike, službenike tajne službe i novinare.

Za kratka putovanja u vazduhu, predsednik koristi helikopter „Marin uan“.

Kada dotakne tlo, predsednik Bajden prelazi u „kadilak uan“ koji nosi nadimak „zver“.

Ova generacija predsedničkih automobila debitovala je 2018. godine, a proizvođač „DŽeneral motors“ i američka tajna služba nisu previše odali njegove specifiče bezbednosne karakteristike.

Izveštaji, međutim, sugerišu da je težak oko devet tona, da ima blindiranu karoseriju i neprobojne prozore. Navodno ima bacače granata sa suzavcem, kamere za noćni nadzor i ugrađen satelitski telefon.

„Zver“ može da primi najmanje sedam ljudi i ima širok spektar medicinskog materijala, uključujući frižider sa krvlju koja se podudara sa predsednikovom krvnom grupom, u slučaju nužde.

Velika povorka vozila, koja se sastoji od obezbeđenja, medicinara, pomoćnika i predstavnika medija, takođe je deo predsedničke kolone.

Bajden će prisustvovati sastanku lidera G7 u Kornvolu i srešće se sa britanskom kraljicom pre prelaska Lamanša radi učešća na nešto zvaničnijim događajima, kao što su njegovo prisustvo na samitu NATO-a i sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.