U trendu

Bajden predložio Džejmsa O'Brajena za pomoćnika ministra za evropska pitanja

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) predložio je bivšeg američkog izaslanika za Balkan Džejmsa O’Brajena (James O’Brien) za pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, saopštila je danas Bela kuća.

Bajdenov predlog treba da potvrdi gornji dom Kongresa – Senat.

O’Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora Kosova i Srbije u Rambujeu 1999. godine. Od 2022. godine, O’Brajen radi u Stejt departmentu kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, i ima rang ambasadora.

Bela kuća je podsetila da je O’Brajen ranije služio u dve američke administracije kao specijalni izaslanik. Bio je viši savetnik bivše američke državne sekretarke Madlen Olbrajt (Madeleine Albright) i izaslanik za Balkan.

O’Brajen je takođe bio uključen u pronalaženje rešenja za okončanje rata u BiH i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

Predvodio je podršku SAD Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne i zločine protiv čovečnosti, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.