U trendu

Bajden rekao Netanijahuu da treba pronaći kompromis u vezi sa reformom

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao i da suštinskim promenama treba težiti uz najširu moguću podršku naroda, saopštila je Bela kuća.
Bajden je, povodom planirane reforme pravosuđa u Izraelu, podržao napore da se pronađe kompromis u vezi sa predloženim reformama u skladu sa tim osnovnim principima, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Netanijahu je rekao Bajdenu da će reforma pravosuđa u Izraelu omogućiti da zemlja ostane snažna i vitalna demokratija, saopštila je Netanijahuova kancelarija.

Bajden i Netanijahu su razgovarali i o pretnji koju predstavlja Iran, ali se ne navode detalji.

Netanijahu traži promene u pravosuđu koje bi dale njegovoj vladi veći uticaj na izbor sudija i ograničile ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava zakone, navodi Rojters.

Kritičari planiranih izmena zakona navode da Netanijahu zbog predstojećeg suđenja po optužbama za korupciju, koje on negira, preduzima korake koji će ograničiti izraelsku demokratsku kontrolu i omogućiti mu da izbegne kaznu, navodi britanska agencija.

U Izraelu već mesecima traju protesti građana zbog najavljene reforme pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar