U trendu

Bajden se danas obraća na godišnjicu napada na Kapitol

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden danas će govoriti o istorijskom značaju prošlogodišnjeg napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol SAD, saopšteno je iz Bele kuće.

U obraćanju, na prvu godišnjicu napada, Bajden će govoriti na Kapitolu zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris, prenosi Glas Amerike.

„Predsednik će govoriti o istini koja se dogodila, a ne o lažima koje su neki od onda širili i opasnosti koju je to predstavljalo po vladavinu prava i naš sistem demokratskog upravljanja“, saopštila je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare u utorak.

Masa Trampovih pristalica upala je tog 6. januara 2021. u sedište Kongresa koji je zasedao kako bi se potvrdili rezultati izbora iz novembra 2020, nađačavajući masovno brojčano slabije policajce Kapitola na dužnosti, razbijajući prozore i uništavajući istorijsku zgradu.

Nekoliko sati kasnije, nakon što su federalne agencije za sprovođenje zakona i vojska uspeli da ponovo uspostave kontrolu nad Kapitolom, članovi Kongresa mogli su da završe svoj posao i potvrde Bajdenovu pobedu na izborima.

Četiri osobe su poginule na dan napada, uključujući policajca iz Kapitola koji je preminuo sledećeg dana.

Rulja je povredila na desetine policajaca, a u mesecima od napada četiri policajca su izvršila samoubistvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar