U trendu

Bajden sprema žestoke sankcije Rusiji

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštiće danas niz novih oštrih mera protiv Rusije koje podrazumevaju uvođenje sankcija, ali i proterivanje diplomata, rekli su Rojtersu izvori koji su upoznati sa tim pitanjem.

Agencija navodi da je jedan neimenovani izvor potvrdio da će sankcije, u kojima se očekuje da će crna lista biti proširena na još 30 organizacija, pratiti i naredba o proterivanju oko 10 ruskih zvaničnika iz SAD.

Prema drugom neimenovanom izvoru Rojtersa, takođe se očekuje najava novih strogih mera koje će biti usmerene na dug zemlje kroz ograničenja mogućnosti američkih finansijskih institucija da njime trguju.

Agencija navodi da Bela kuća, američki Stejt department i Ministarstvo finansija nisu još odgovorili na zahteve za komentar ovih navoda.

Rojters prenosi da će nove mere svakako pogoršati ionako loše odnose između Vašingtona i Moskve, koji su trenutno dodatno napeti i ruskim vojnim aktivnostima u blizini granica sa Ukrajinom i na Krimu, ali i da u Rusiji spremno očekuju ovakav razvoj događaja.

„Neprijateljstvo i nepredvidivost američkih akcija primorava nas da budemo uvek spremni za najgore scenarije“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima prošle nedelje, predviđajući nove sankcije, navodi agencija.

Rojters prenosi da je američki predsednik Bajden, tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Putinom u utorak, predložio sastanak dva lidera „u trećoj zemlji“ na kome bi se pokušalo za smanjivanjem tenzija i pronalaženju područja za saradnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)