Bajden: U prvih sto dana mandata sto miliona vakcinisanih

VILMINGTON – Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden predstavio je tim koji će voditi njegov tim za borbu protiv mandemije i poručio da će biti potrebna masovna distribucija vakcina kako bi bio ostvaren njegov cilj da u prvih sto dana mandata bude sto miliona vakcinisanih, prenosi Rojters.

Bajden je na birifingu u Vilmingtonu rekao da mu je potreban Kongres da u potpunosti finansira distribuciju vakcina u sve delove SAD.

U prvih sto dana mandata nacionalni prioritet će biti povratak dece u škole, poručio je izabrani predsednik.

„U prvih sto dana možemo da promenimo tok pandemije i život u Americi nabolje“, rekao je Bajden.

On je napomenuo da u tom roku pandemija neće biti okončana i da se to ne može postići za tako kratko vreme, ali da je moguće ostvariti značajan napredak koji će promeniti tok pandemije.

U njegovom timu koji će biti zadužen za upravljanje pandemijom biće kalifornijski državni tužilac Havijer Besera, koji je dugo pružao podršku Obamakeru i on će voditi Sekreterijat za zdravstvo i socijalne usluge, dok će centre za kontrolu i prevenciju bolesti voditi Rošel Valenski, načelnica odeljenja za infektivne bolesti sa Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.

Glavni Bajdenov savetnik za pandemiju biće Entoni Fauči, direktor Nacionalnog insituta za alergije i infektivne bolesti, dok će se Vivek Murti, prvi čovek javnog zdravstva u Obaminoj administraciji, vratiti na tu funkciju.

Nekadašnji ekonomski savetnik Bele kuće i član Obamine administracije Džefri Zinc će nadlgedati odgovor na pandemiju, uključujući i distribuciju stotina miliona doza vakcina u saradnji sa federalnim agencijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.