U trendu

Bajden u Tokiju osnažuje indo-pacificku saradnju

TOKIO, 22. maja (Rojters) – Predsednik SAD Džozef Bajden uputio se danas u Japan kako bi pokrenuo plan većeg američkog ekonomskog angažovanja u indo-pacifičkom regionu.

Bajden je suočen sa kritikama, čak i pre nego što je program obelodanjen, u kojima se optužuje da će zemljama u regionu ponuditi oskudne pogodnosti.

Tokom drugog dela svoje azijske turneje u svojstvu predsednika SAD, Bajden će se sastati sa liderima Japana, Indije i Australije, političkim vrhom zemalja članica grupe Kvad koja se smastra jednim od kamena međaša njegove strategije suprotstavljanja rastućem uticaju Kine, prenosi Rojters.

Bajden će sutra u Tokiju imati razgovor sa japanskim carem Naruhitom pre susreta sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Očekuje se da će Bajden i Kišida razgovarati o planovima Japana da proširi svoje vojne kapacitete i manevarski doseg kao odgovor na rastuću moć Kine.

U Tokiju će sutra biti pokrenut i dugo očekivani Bajdenov indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet (IPEF), program koji ima za cilj da bliže poveže zemlje regiona kroz primenu zajedničkih standarda u brojnim oblastima uključujući otpornost lanaca snabdevanja, čistu energiju, infrastrukturu, digitalnu tehnologiju i trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.