U trendu

Bajden uručio predsedničke Medalje slobode

Predsednik SAD Džozef Bajden uručio je danas na ceremoniji u Beloj kući predsedničke Medalje slobode kojima je odlikovao 17 pojedinaca.

Medju dobitnicima najviše civilne počasti su olimpijska gimnastičarka Simon Bajls, fudbalerka Megan Rapino (Rapinoe), bivša članica Kongresa Gabrijel Gifords i posthumno bivši republikanski senator Džon Mekejn i suosnivač Epla Stiv Džobs.

Jedan od 17 dobitnika glumac Oskarovac Denzel Vašington, nije bio prisutan na današnjoj ceremoniji zato što je imao pozitivan test na kovid. Bajden je tokom ceremonije rekao da je glumac želeo da prisustvuje i da će mu uručiti nagradu kasnije.

Predstavljajući gimnastičarku Simon Bajls, Bajden je rekao da ona danas dodaje još jednu medalju svojoj kolekciji. Bajls je sa 32 medalje sa Olimpijade i svetskih takmičenja, gimnastičarka sa najviše odličja u američkoj istoriji.

„Ne znam kako ćete naći prostor za još jednju medalju“, našalio se Bajden.

Bajls, 25-godišnja sportistkinja, aktivista je za mentalno zdravlje sportista, decu u hraniteljskim porodicama i žrtve seksualnog napastvovanja. Ona je takodje najmladja osoba koja je dobila to odlikovanje, rekao je Bajden.

Bajden je takodje odlikovao Sandru Lindzi (Lindsay), bolničarki iz Njujorka koja je pred televizijom u decembru 2020. zasukala rukav i dobila prvu dozu kovid-19 vakcine datu u SAD.

Ovo je prvi put da Bajden dodeljuje predsedničke medalje slobode. Dobitnici, medju kojima su neki posthumno nagradjeni, predstavljaju razne faze u predsednikovom životu od katoličkih časnih sestara koje su ga učile kao dečaka u Klejmontu u američkoj državi Delaver do republikanskih članova Kongresa sa kojima je zajedno radio u Senatu, i profesorke fakulteta, kao što je njegova supruga Džil, koja se zalaže za zaoštravanje pristupa oružju.

Bajden je predstavio bivšu članicu Kongresa Gabrijel Gifords kao jednu od najhrabrijih osoba koje je poznavao. Ona je osnovala organizaciju pod sopstvenim imenom da se zalaže za kraj nasilja sa oružjem i restrikcije za pristup oružju. Ona je preživela napad i pucanj u glavu u januaru 2011, dok je obilazila glasače u Tusonu u Arizoni.

„Ona je oličenje jedne od jedinstvenih američkih odlika, nikad ne odustajati“, rekao je Bajden.
Kako je saopštila Bela kuća, 17 danas odlikovanih „prevazišli su znatne prepreke da ostvare impresivna dostignuća u oblasti umetnosti i nauke, posvetili su živote zalažući se za najranjive i delovali hrabro da uvedu promene u svoje zajednice, širom sveta, i utru put za buduće generacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.