U trendu

Bajden uveren da će Kongres usvojiti zakon o infrastrukturi

VAŠINGTON – Predsednik SAD DŽozef Bajden uveren je da će njegov zakon o infrastrukturi vredan bilion dolara biti usvojen u Kongresu, iako je došlo do nesuglasica među demokratama po ovom pitanju.

„Nije bitno da li ćemo to uraditi za šest minuta, šest dana ili šest nedelja, svakako ćemo da usvojimo zakon“, rekao je Bajden nakon iznenadne posete Kongresu u petak.

Neke demokrate odbijaju da podrže zakon o infrastrukturi dok se ne usvoji zakon o socijalnoj pomoći i klimatskim promenama vredan 3,5 biliona dolara, preneo je BBC.

Međutim, centristi u partiji žele da potroše manje novca na ova pitanja.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi priznala je u petak uveče da je „potrebno više vremena“ da se pronađe kompromis.

Glasanje o zakonu o infrastrukturi u četvrtak je odloženo i nije poznato kada će ponovo doći na dnevni red u Kongresu.

Bajdenova poseta Kapitol Hilu u petak je viđena kao pokušaj da se kroz privatne razgovore sa kongresmenima demokratama postigne dogovor da se izađe iz ćorsokaka.

Neki mediji su preneli da je pokušao da ohrabri kompromis između frakcija.

Rojters je citirao svoj izvor koji je naveo da je Bajden predložio da se zakon o socijalnoj pomoći i klimatskim promenama smanji na dva biliona dolara.

BBC navodi da dvostranački zakon o javnim radovima vredan bilion dolara uživa široku podršku, ali liberalne demokrate povezuju njegovo usvajanje sa svojim ambicioznijim predlogom za zakon o socijalnoj pomoći i klimatskim promenama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.