U trendu

Bajden uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda Severni tok dva

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je danas da uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda Severni tok dva, koji treba da prenosi gas iz Rusije do Nemačke.

„Danas sam naredio svojoj administraciji da uvede sankcije protiv kompanije Nord Stream 2 AG i njenih rukovodilaca“, rekao je Bajden u saopštenju.

„Te mere su deo naše prve serije sankcija kao odgovor na akcije Rusije u Ukrajini“, rekao je američki predsednik.

Nemačka je saopštila u utorak da suspenduje davanje odobrenja za rad za taj sporni gasovod kada je ruski predsednik Vladimir Putin priznao dve separatističke oblasti na istoku Ukrajine i dobio odobrenje od parlamenta da pošalje ruske trupe van zemlje.

Podvodni gasovod dug 1.230 kilometara vredan 11 milijardi dolara završen je krajem 2021. ali još nije pušten u rad u očekivanju sertifikacije od Nemačke.

SAD su od početka protiv tog gasovoda koji bi ekonomski i strateški oslabio Ukrajinu i po njihovom mišljenju povećao zavisnost EU od ruskog gasa.

Bajden je prošle godine odustao od uvodjenja sankcija protiv kompanije koja gradi i upravlja gasovodom Nord Stream 2 Ag, kada je projekat bio skoro gotov, u zamenu za pristanak Nemačke da će preduzeti akcije protiv Rusije ako upotrebi gas kao oružje ili ako bude napala Ukrajinu.

Bajden je zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu što poziva Rusiju na odgovornost zbog njenog delovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.