U trendu

Bajdenova administracija podrzava potencijalnu prodaju F-16

MADRID – Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena pružila je danas podršku potencijalnoj prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj.

Pomoćnica sekretara odbrane za međunarodnu bezbednost u Pentagonu Seleste Valander izjavila je danas na konferenciji za novinare da će jake turske odbrambene sposobnosti ojačati odbranu NATO, prenosi Rojters.

„Sjedinjene Države podržavaju tursku modernizaciju borbene flote, jer je to doprinos bezbednosti NATO, a time i bezbednosti Amerike“, poručila je ona.

Kako je dodala, ti planovi su u izradi i treba ih razraditi kroz njihove procese ugovaranja.

Turska je u oktobru prošle godine uputila zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 40 američkih borbenih aviona F-16 kompanije „Lockheed Martin“ i skoro 80 kompleta za modernizaciju vazduhoplovnih snaga.

Zvanični Vašington ranije nije otvoreno izrazio bilo kakvo mišljenje o prodaji, osim što je saopštio da će sva prodaja oružja morati da prođe kroz neophodan pravni proces.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan trebalo bi da se sastane kasnije danas sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar