U trendu

Baku: Deblokada snabdevanja Nagorno-Karabaha kad dobijemo pristup rudnicima

BAKU – Azerbejdžan je saopštio danas da bi protesti koji su blokirali snabdevanje etničkim Jermenima u Nagorno-Karabahu na više od dve sedmice bili suspendovani ako bi posmatrači dobili pristup lokalitetima sa takozvanom ilegalnom eksploatacijom ruda.

Azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov rekao je na konferenciji za novinare da je Baku više od godinu dana zahtevao pristup rudarskim lokacijama u Nagorno Karabahu za koje je rekao da se nezakonito eksploatišu, preneo je Rojters.

Bajramov je istakao da azerbejdžanska strana i ekološki aktivisti zahtevaju da državni organi Azerbejdžana imaju mogućnost posete, sprovođenja monitoringa i posmatranja situacije na tim rudarskim lokacijam, te da bi tada protesti bili obustavljeni.

Lideri etničkih Jermena uNagorno Karabahu optužili su Azerbejdžan za organizovanje lažnog protesta u cilju blokade
teritorije.

Baku poriče te optužbe.

Veliki broj Azerbejdžanaca ušao je u sukob sa ruskim mirovnim snagama od 12. decembra duž koridora Lačin, puta koji prelazi preko teritorije Azerbejdžana i povezuje ga sa Jermenijom preko Nagorno-Karabaha.

Blokada puta, od kojeg zavisi snabdevanje hranom, gorivom i lekovima, izazvala je zabrinutost SAD i EU za nastalu humanitarnu situaciju i zbog toga su pozvale Baku da ponovo otvori taj put.

Azerbejdžan i Jermenija su vodili dva rata u poslednjih 30 godina zbog Nagorno-Karabaha, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali čijih 120.000 stanovnika uglavnom čine etnički Jermeni.

Napori Rusije, SAD i EU za postizanje trajnog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana nisu doneli veći napredak od poslednjeg rata 2020. godine.

Azerbejdžan je izveo prekogranične napade velikih razmera na Jermeniju u septembru, koje je Jerevan opisao kao ničim izazvanu agresiju.

Azerbejdžan je to objasnio kao odgovor vojske na akcije jermenskih diverzantskih jedinica koje su pokušale da miniraju položaje azerbejdžanske vojske, a u tim sukobima poginulo je više od 200 jermenskih vojnika i oko 80 Azerbejdžanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar