U trendu

Balkanski spektakl u Beloj kući: Da li Tramp pokušava da dobije svoj „Dejton“

Vašington nastoji da primora EU da ispadne iz igre i da tako preuzme rešavanje kosovskog pitanja, piše slovenačko „Delo“ i ocenjuje da Vašingtonu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije važan suštinski, već kao prilika da predsednik Donald Tramp u borbi za reizbor dobije svoj „Dejton“ .
Na prvi pogled deluje nerazumno da Vašington pokušava da nagovori London da izađe iz EU, dok Beogradu poručuje da je priznavanje nezavisnosti Kosova neophodno ako ikada želi da se pridruži EU, stoji u komentaru slovenačkog lista.

„Ovo zvuči cinično, jer je priča o evropskom savezništvu, iako bledi, stara dve decenije. To dovodi do zaključka da SAD žele da primoraju EU da ispadne iz igre i tako preuzmu rešavanje kosovskog pitanja.“
List piše da je američki predsednik Donald Tramp uočio priliku da njegova zemlja istupi posle „sukoba“ Berlina i Pariza po pitanju proširenja i navodi da su i Beograd i Priština pozvali Vašington da preuzme vodeću ulogu u ovom procesu.

Američki predsednik, ocenjuje list, uopšte nije zainteresovan za suštinu spora između Beograda i Prištine, niti za to „hoće li sporazum između Srbije i Kosova povećati stabilnost ili nestabilnost u regionu“, prenosi agencija STA.

Sve što zanima Trampa, kako se navodi, jeste spektakl koji bi Bela kuća mogla da priredi ukoliko budući sporazum bude potpisan u Vašingtonu.

„U borbi za reizbor potrebno mu je nešto spektakularno što bi imalo sličnu težinu kao što je Dejtonski sporazum imao za Bila Klintona. Dakle, sve mogućnosti ostaju otvorene, uključujući crtanje novih granica na Balkanu“, piše „Delo“ u tekstu pod naslovom „Balkanski spektakl u Beloj kući“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.