U trendu

Banožić: Letilica pala na ZGB došla iz Ukrajine, ali. . .

ZAGREB – Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da sada sa sigurnošću mogu da tvrde da je bespilotna letilica, koja je nedavno pala na Zagreb, došla s područja Ukrajine, ali da ostaje pitanje dubine prostora odakle je lansirana i „ko je bio u tom trenutku u Ukrajini“.

Banožić je to rekao nakon sastanka saborskog Odbora za odbranu i dodao da su preduzete mere da bi se prikupili podaci i da će nakon toga biti jasnija ruta kretanja letilice.

„Za sada imamo rutu od trenutka kada se letilica pojavila na radarskom sistemu Rumunije možemo da tvrdimo da je došla s područja Ukrajine“, rekao je Banožić novinarima.

Ministar je rekao da je razgovarano s ministrom odbrane Ukrajine koji im je dao određena saznanja i tehničku dokumentaciju besposadne letilice Tupoljev 141 na kojoj su načinjene određene modifikacije.

U svetlu toga, kazao je, posmatrali su aviobombu da bi definisali da li je reč o grešci, nameri ili o nekom trećem mogućem scenariju.

„Ti svi podaci su bitni za nas, i isto tako za sve članice NATO-a“, kaže Banožić, koji tvrdi da nakon prošlog četvrtka nijedan odbrani sistem bilo koje zemlje članice više nije na istom nivou pripremljenosti i uočavanja u radarskom sistemu.

Dodao je da su svi u sistemu dobili jasne informacije.

Banožić je odbacio tvrdnje da su njegove najave objave rezultata istrage „bile brzoplete“ budući da je najavio da će biti objavljeni kada istraga bude završena, a u međuvremenu su izašli s nekim materijalnim dokazima iz istrage, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Na pitanje da li se može reći da nije bilo namere da letilica padne na Zagreb, Banožić je odgovorio da će o tome moći da se kaže više kada analiza podataka iz „flight recordera“ i poređenja sa informacijama radarskog sistema.

Upitan da li je moguće da se nikada ne sazna ko je ispalio letilicu, Banožić je rekao da se to neće dogoditi i da „na slučaju rade istražitelji visokog nivoa znanja i veštine“.

Potvrdio je da će se, vezano uz sistem protivvazdušne odbrane, razgovarati s Amerikancima i drugima napominjući da se nakon pada letilice „definitivno mora rešavati najhitnije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar