Barges: Australija pod neviđenom pretnjom stranih špijunaža

SIDNEJ – Australija je pod neviđenom pretnjom stranih špijunaža i pokušaja mešanja u unutrašnje stvari zemlje, izjavio je danas generalni direktor australijske bezbednosne obaveštajne organizacije (ASIO) Majk Barges.

On je rekao da čitav niz država nastoji da utiče na poslanike, vladine službenike, medijske ličnosti, poslovne lidere i naučnike, preneo je Rojters.

„Nivo pretnji sa kojima smo suočeni od stranih špijunaža i mešanja u ovom trenutku je bez presedana“, rekao je Barges, dodajući da je nivo mešanja veći sada nego što je bio u jeku hladnog rata.

Barges u govoru koji je održao u Kanberi nije identifikovao zemlje koje žele da se mešaju, ali je Rojters u septembru izvestio da je australijska obaveštajna agencija zaključila da je Kina odgovorna za sajber napad na australijski parlament i tri najveće političke stranke.

Kina negira odgovornost za napad koji se dogodio nekoliko meseci pre opštih izbora u maju 2018. godine.

Australija je odlučila da ne otkriva identitet napadača kako bi zaštitila trgovinski odnos sa Kinom, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa odlukom.

Kina je, inače, najveći trgovinski partner Australije, koji kupuje više od trećine njenog ukupnog izvoza, uključujući veći deo rude gvožđa, uglja i poljoprivredne proizvode, a svake godine šalje više od milion turista i studenata u Australiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.