U trendu

Barselona podeljenija nego ikada: Živela Španija, Pudžemona u zatvor! (foto)

Na stotine hiljada demonstranata koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao „senjera“ i zastave EU okupilo se danas u centru Barselone na skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije, prenosi AP.

Agencija navodi da je atmosfera na protestu vesela i da masa uz glasne povike odobravanja pozdravlja političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje „Živela Španija“.

Navodi se da neki od demonstranata uzvikuju „Pudždemona u zatvor!“.

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon juče je u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao jesinoć u intervjuu Rojtersu da Pudždemon „ima pravo“ da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati „inteligentno i razumno“.

U vezi s izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni uzvikuju „Da, naravno da ćemo glasati!““ i aplaudiraju svaki put kada iznad njih proleti helikopter španske nacionalne policije.

https://twitter.com/clubdeviernes/status/924608956840005632

„Ovo je naša policija“, viču učesnici marša za jedinstvo Španije.

Predstavnici organizatori za ujedinjenje „Sosietat sivil Katalanja“ tvrde da u maršu učestvuje milion ljudi i da nije bilo nikakvih incidenata.

Oni su ocenili da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.