U trendu

Bavarska: Maske FFP2 obavezne u prevozu i prodavnicama

BERLIN – Nemačka savezna država Bavarska zalaže se za strožija nova pravila koja će obuzdati širenje Covid-19 i uvodi obavezu nošenja FFP2 maski u javnom prevozu i maloprodajnim objektima od sedećeg ponedeljka.

Od početka sledeće nedelje građani u najvećoj i najjužnijoj nemačkoj pokrajini moraće da nose zaštitne maske za jednokratnu upotrebu (FFP2) u javnom prevozu i u supermarketima, koje garantuju da mogu da zaustave najmanje 94 odsto čestica, ali su i skuplje, i obično se prodaju „na malo“ od četiri do šest evra, piše britanski Gardijan.

„Dostupnost maski u trgovini je zagarantovana, tako da ne postoji nestašica FFP2“, obećao je juče bavarski premijer Markus Soder, ali postoji zabrinutost da bi troškovi maski mogli navesti ljude da češće koriste svoje maske nego što se preporučuje, čime se smanjuje, a ne povećava zaštita.
Lider Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU ) ,Markus Soder takođe je pokrenuo ideju obaveznog vakcinisanja za negovatelje i rekao da bi takav potez mogao biti opravdan za zaštitu ugroženijih ljudi zbog velike stope skepticizma prema vakcinama.
Prema jednom nedavnom istraživanju, samo 50 odsto negovatelja u Nemačkoj bilo je spremno da učestvuje u prvom talasu vakcinacija protiv Covid 19.
Ministar zdravlja Jens Špan brzo je odbio ovakava predlog.
„Dao sam obećanje u Bundestagu“, rekao je Špan i naglasio:
„U ovoj pandemiji neće biti obaveznih vakcinacija“,navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.