U trendu

BBC: Britanski vojnici ubili desetine avganistanskih pritvorenika (VIDEO)

 Britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC) prenela je danas da je otkrila da su britanske specijalne snage (SAS) tokom boravka u Avganistanu ubile na desetine pritvorenika pod sumnjivim okolnostima, tokom operacija za suzbijanje pobune pre deset godina.

Pozivajući se na vojna dokumenta do kojih je došao, britanski javni servis navodi da je jedna jedinica SAS nezakonito ubila 54 osobe u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand 2010. i 2011. godine. Takođe, BBC piše da je bivši šef SAS znao za ubistva, ali tokom istrage nije prosledio dokaze.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da izveštaj BBC-ja „dolazi do neopravdanih zaključaka na osnovu navoda koji su već potpuno istraženi“.

Ono je navelo da je ponašanje britanskih trupa u Avganistanu provereno tokom dve nezavisne istrage i da ni u jednoj nije otkriveno dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

„Insinuirati da je stanje drugačije je neodgovorno, netačno i naše hrabre oružane snage dovodi u opasnost i na terenu i reputaciono. Ministarstvo odbrane naravno ostaje otvoreno da razmotri bilo koje nove dokaze, neće biti opstrukcije“, saopštilo je ministarstvo.

Britanske snage bile su raspoređene u Avganistanu od 2001. kao deo međunarodne koalicije pod vođstvom NATO, nakon terorističkog napada 11. septembra. Hiljade britanskih trupa poslate su u Helmand počev od 2006. kako bi obezbedile projekte za rekonstrukciju, ali su ubrzo počele da učestvuju u borbenim operacijama.

Istraga BBC-ja bila je fokusirana na period od šest meseci boravka jedne jedinice SAS koja je od kraja 2010. bila raspoređena u Helmandu. Prema izveštaju, jedinica je izvršavala prepade po principu „ubij ili zarobi“, kako bi uhvatila komandante talibana i prekinula mreže za proizvodnju bombi.

Prema BBC-jevom izveštaju, interni imejlovi pokazuju da su viši vojni zvaničnici bili zabrinuti, ali nisu podneli izveštaj vojnoj policiji o svojim sumnjama u vezi sa aktivnostima jedinice.

Opozicioni poslanik iz redova Laburista Džon Hili nazvao je navode BBC-ja „duboko uznemirujućim“ i zatražio da ministar odbrane Ben Volas objasni u palramentu šta će preduzeti radi provere navoda britanskog javnog servisa.

Poslednje jedinice Velike Britanije i saveznika NATO povukle su se iz Avganistana leta prošle godine, nakon skoro 20 godina od prvog raspoređivanja u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.