U trendu

BBC: General Denisov na celu ruskih operacija u Ukrajini

LONDON – Rusija je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, a invaziju sada predvodi general Aleksandar Dvornikov koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji, prenosi BBC pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.

„General Denisov ima veliko iskustvo u ruskim operacijama u Siriji. Očekivano je da se ukupna komanda i kontrola poboljšaju“, rekao je ovaj izvor pod uslovom da mu se ne obajvi identitet.

Novo imenovanje je urađeno u pokušaju da se poboljša koordinacija između različitih jedinica, pošto je dosadšnja organizacija i komanda ruskih trupa bila odvojena, saopštio je taj zvaničnik za BBC.

Rusija se i dalje bori da ostvari svoje ratne ciljeve, 44 dana nakon početka invazije, ne uspevajuću da zauzme velike gradove kao što je Kijev, pre nego što se usmerila ka regionu Donbasa na istoku, a zvaničnik je rekao da je ruska taktika zaustavljena manjim brojem ukrajinskih jedinica koje su delovale inteligentnije i sa iznenađenjem , uprkos tome što se smatralo da Rusija ima „značajne“ snage od nešto manje od 100 operativnih bataljonskih taktičkih grupa.

„Osim ako Rusija ne bude u stanju da promeni svoju taktiku, biće veoma teško da uspe čak i sa ovim ograničenim ciljevima koje su sami korigovali“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da bi sada politički imperativi mogli da imaju prednost nad vojnim prioritetima, s tim da Rusija želi da postigne neku vrstu uspeha uoči 9. maja, kada zemlja obeležava pobedu u Drugom svetskom ratu, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar