U trendu

Beč: Nova runda pregovora o iranskom nuklearnom šporazumu

BEČ – Pregovarački tim Irana predvođen Alijem Bagerijem Kanijem održao je danas u Beču bilateralne i trilateralne razgovore, uoči nastavka pregovora sa najvećim nuklearnim silama s ciljem da se oživi tzv. iranski nuklearni dil iz 2015. godine.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp odustao je 2018. godine i povukao se iz tog sporazuma i tom odlukom naljutio Iran, a neprijatno iznenedio ostale države koje učestvuju u pregovorima – Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Nemačku i Rusiju.

„Iranski tim je stigao juče u Beč i započeo razgovore na ekspertskom nivou sa pregovaračkim delegacijama Rusije i Kine, kao i sa koordinatorom EU, španskim diplomatom Enrikeom Morom Benaventeom“, izjavio je za iransku državnu novinsku agenciju ISNA iranski diplomata Mohamad Reza Gaebi, prenosi Rojters.

Svetske sile i Iran pokušće da se spasu nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali malo njih očekuje napredak, jer se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da se stekne povoljnija pregovaračka pozicija iako diplomate upozoravaju da ističe vreme za oživljavanje nukleranog sporazuma

Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora, a novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija, konzervativnog muslimanskog verskog lidera.

Novi pregovarački tim Teherana izneo je zahteve koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim, jer se insistira na tome da se odbace sve sankcije SAD i EU uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu povezane sa nuklearnim programom, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar