U trendu

Bec: Paket pomoci za domacinstva i firme zbog cene energenata

BEČ – Austrija je danas predstavila paket od dve milijarde evra kako bi pomogla domaćinstvima i kompanijama da izdrže veliko povećanje cena energenata nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Mere uključuju povećanje subvencija na cene goriva za polovinu za one koji putuju na posao automobilom, kao i finansiranje smanjenja cena javnog prevoza i smanjenje doplata za prirodni gas i struju, preneo je Rojters.

„Mnogi ljudi zavise od svojih automobila i ne mogu da se prebace na drugi način prevoza u kratkom roku. Tim ljudima se mora pomoći“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija, u kome se dodaje da će biti podržane i kompanije koje su sada suočene sa visokim cenama energenata.

Paket uključuje i pomoć za korisnike poljoprivrednog dizela, mala i srednja preduzeća koja koriste mnogo goriva i kompanije koje prelaze na alternativnu energiju.

Ministarstvo je saopštilo da će te mere porodici koja putuje 50 kilometara dnevno uštedeti oko 900 evra do sredine 2023. godine, hotelu koji zapošljava 50 radnika oko 20.000 evra, a velikoj kompaniji oko tri miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar